De huizenmarkt in Nederland wordt getypeerd door structurele woningleegstand enerzijds, en een tekort aan sociale huurwoningen anderzijds. Hoe kunnen woningcorporaties de data uit alle relevante informatiesystemen gebruiken om woningleegstand tegen te gaan? Met minder woningleegstand wordt de beschikbaarheid van sociale huurwoningen vergroot, het rendement op vastgoed verhoogd en er kan beter aansluitend worden verhuurd.

 

“Het juist managen van je data is essentieel voor het inzetten van

Predictive Analytics voor het voorspellen van woningleegstand.”

 

Aanleiding: een waardevol inzicht

Hoe langer de tijd om een nieuwe huurder te vinden, des te korter de leegstandsperiode van een woning. Dit is één van de waardevolle inzichten die is opgedaan tijdens het succesvolle project ‘Aansluitend Verhuren als succesfactor voor minder woningleegstand’. Door processen te optimaliseren met behulp van Lean methodieken en Process Mining is de gemiddelde leegstand teruggebracht van 70 naar 28 dagen. Process Mining is een techniek die het daadwerkelijke verloop van bedrijfsprocessen analyseert op basis van log-data uit informatiesystemen. Het kan trends, patronen en afwijkingen detecteren in het proces. Middels deze techniek is op basis van loggegevens uit de informatiesystemen de daadwerkelijke uitvoering van het verhuurproces inzichtelijk gemaakt.

Leegstand voorspellen

Het procesmodel laat zien dat een advertentie pas wordt geplaatst nadat de eerste opname is geweest. Tijdens deze eerste opname komt een inspecteur de betreffende woning bezoeken en maakt deze een inschatting van de mutatiewerkzaamheden. Afhankelijk van hoeveel nog aan de woning moet gebeuren na het vertrek van de huurder, kan exacter worden vastgesteld per wanneer de woning weer verhuurbaar is. Deze informatie van de inspecteur is essentieel voor het plaatsen van de advertentie. Maar wat als de duur van de mutatieperiode kan worden voorspeld?

Dat zou betekenen dat het kunnen plaatsen van de advertentie onafhankelijk wordt van de inspecteur die een eerste opname komt doen omdat je exacter kunt inschatten wanneer mutatiewerkzaamheden klaar zullen zijn en wat het precieze moment is om weer te verhuren. Omdat de advertentie eerder online kan staan, vergroot je de mogelijkheid om snel opnieuw te kunnen verhuren. Meer sociale huurwoningen zouden hierdoor beschikbaar kunnen worden gesteld en onnodige leegstand blijft beperkt.

Data-gedreven werken

Data kan helpen in het vinden van mogelijke oorzaken en factoren die bijdragen aan de benodigde mutatieperiode, met als doel om deze periode zo nauwkeurig mogelijk te kunnen voorspellen. Denk hierbij aan vastgoeddata (objecttype, WOZ-waarde, huurprijs, wws-punten, woonoppervlak, etc.), geanonimiseerde bewonersdata (huishoudinkomen, betalingsgedrag, huishoudgrootte, etc.) en onderhoudsdata (renovatie van badkamer, keuken en toilet). Daarnaast wordt ook gekeken naar de woonduur en de aanwezigheid van asbest. Maar ook locatie gerelateerde gegevens, zoals het sterftecijfer in een bepaald postcodegebied, worden getoetst op mogelijk voorspellende waarde.

Datamanagement is essentieel

Om dit te verwezenlijken, is het juist managen van je data van essentieel belang. Veel woningcorporaties beschikken over alle bovengenoemde data, maar er is nog onvoldoende bewustzijn van de potentie van het juist documenteren hiervan. Data met veel voorspellende waarde kunnen, door het niet of niet juist vastleggen in de systemen, verloren gaan omdat de data niet meer beschikbaar is of niet van voldoende kwaliteit is. Dit is jammer, omdat het de voorspellingen minder betrouwbaar maakt of zelfs niet betrouwbaar genoeg om de besluitvorming op te baseren.

Van datamanagement naar data-gedreven besluitvorming

Door de juiste gegevens op de juiste manier te documenteren, wordt de stap naar een model dat de mutatieperiode accuraat voorspelt steeds kleiner. Algoritmes kunnen dan patronen gaan herkennen uit de historische data en gebruiken dit om de mutatieperiode accuraat te voorspellen.

Deze data-gedreven aanpak brengt verdere financiële voordelen met zich mee. Zo is er minder kans op  een onjuiste inschatting tijdens de eerste opname en kunnen er dus scherpere afspraken worden gemaakt met bedrijven en aannemers.

Benieuwd naar wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Neem contact op

 • Femke van der Leij
 • Senior Consultant
 • Contact
 • Neem contact op

 • Steven van Aggelen
 • Consultant
 • Contact

62 thoughts on “Woningleegstand verlagen door middel van data en voorspellende technieken

 1. I and also my buddies ended up digesting the best suggestions found on the blog while the sudden I had a terrible feeling I had not expressed respect to the website owner for those secrets. These boys ended up consequently thrilled to read all of them and have now clearly been enjoying these things. Appreciation for turning out to be so considerate and then for deciding upon varieties of incredibly good areas most people are really eager to learn about. My personal honest apologies for not expressing gratitude to you sooner. Bobine Stirling Laurette

 2. As a website owner I believe the material here is reallymagnificent. I thank you for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck. Sashenka Herculie Statis

 3. obviously like your web-site however you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the truth on the other hand I will definitely come back again. Olympie Ruprecht Diandre

 4. I just could not go away your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person provide to your guests? Is gonna be again ceaselessly in order to inspect new posts| Theo Borden Selina

 5. I wish to voice my affection for your kindness giving support to persons that absolutely need help with your area. Your very own dedication to passing the solution along had become exceedingly insightful and has without exception permitted professionals just like me to reach their dreams. Your own valuable tips and hints indicates a whole lot a person like me and even further to my office workers. Thanks a ton; from all of us. Paulette Maynard Awad

 6. I think the yellow ones will work. The taste of the green one is different, i dont think it goes well with butternut squash. There are so many recipes for the green split peas. Brittaney Gardie Lamson

 7. magnificent issues altogether, you simply gained a new reader. What may you recommend about your put up that you just made a few days ago? Any sure? Dalenna Neil Cayser

 8. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it. Inna Delmor Herv

 9. great points altogether, you simply gained a emblem new reader. What may you recommend about your submit that you just made a few days in the past? Any positive? Henriette Brennen Bobbi

 10. Self love, self-worth should always come first. We tend to feel embarrassed with out looks or our personality. By being little polite towards ourselves and taking steps towards becoming a better version of ourselves start from loving our selves. Clemence Cully Gaye

 11. Having read this I thought it was rather enlightening. I appreciate you finding the time and effort to put this informative article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile. Nicola Rurik Paquito

 12. i made this too, but i lowered the sugar to 1/3 of a cup and was happy with the sweetness level for the morning. i measured out 100g of sugar based on previous comment and then put it in a cup measure just to see. it was over 1/3 by a bit so i just decided to go with the 1/3 as experiment. probably about 70 g. Valentina Waylon Zinn

 13. You may try Retro Kitchen and Bar in the central of Da Nang. It could be a good place right in the center, you can pass many famous place after finish you lunch or dinner. It is more western food than vietnamese food but the favor is more than you expected. A recommended restaurant! Isa Krisha Parks

 14. Excellent source of encouragement. After reading this post, I now realize that He is working on my behalf. Thanks for hearing His voice, and letting people know that He hears us. I was blessed by this. Lisha Sinclare Tibold

 15. My family always say that I am killing my time here at web, but I know I am getting familiarity all the time by reading such fastidious posts.| Holly-Anne Ferris Hicks

 16. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time. Paloma Ced Starbuck

 17. Youtube will be perfectly OK my honourable. Make it longer and people will watch on YouTube. Many of us who have been learning from you we continue from there. Anna-Maria Rowland Winnifred

 18. Awesome write-up. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time. Henryetta Sawyere Neal

 19. Hi there. I found your website by way of Google even as looking for a similar topic, your website got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then. Lainey Gay Procter

 20. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read through content from other authors and use something from other sites. Winifred Brockie Spearman

 21. I got this web site from my friend who told me concerning this web site and at the moment this time I am browsing this web site and reading very informative articles or reviews at this time. Amara Paolo Darooge

 22. You have made some good points there. I looked on the net for more information about the issue and found most people will go along with your views on this web site. Prisca Ewan Macey

 23. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.| Lib Hewitt Driskill

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven op de website. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *