Lianne van der Poel en Jurgen van Wijck zijn in oktober 2019 gestart als trainee business consultant bij MLC. Na hun eerste jaar blikken ze terug op een weg vol uitdagingen en onverwachte ontwikkelingen.

Waarom de keuze voor consultancy?

“Consultant zijn betekent dat je elke keer weer een nieuwe uitdaging hebt om organisaties verder te helpen. Hierdoor moet je in korte tijd snel de organisatie leren kennen en kan je jezelf razendsnel ontwikkelen, ook op persoonlijk vlak” vertelt Lianne. Deze afwisselende werkervaring en de sterke ontwikkeling die hiermee gepaard gaan, gaven Lianne en Jurgen de doorslag om de uitdaging aan te gaan en als young professional een traineeship te starten bij MLC.

Hoe ziet het traineeship van MLC eruit?

Het traineeship business consultant bij MLC duurt 6 maanden. Gedurende deze periode volgden Lianne en Jurgen trainingen op het gebied van (digitale) procestransformatie. Denk hierbij aan Business Process Management, Adviesvaardigheden, Lean, Scrum, Process Mining en Robotic Process Automation. “De trainingen worden door collega’s gegeven en hun ervaring uit de praktijk maakt ze meteen een stuk concreter”, vertelt Jurgen. “Ook hebben we ons Lean Green belt en Scrum certificaat mogen behalen” voegt Lianne eraan toe. Daarnaast wordt een talent coach toegewezen. Deze coach helpt je jouw persoonlijke doelen te bepalen en begeleidt je vervolgens in dit traject.

Daarnaast gingen beiden tegelijkertijd op opdracht bij de klant. “Het meteen starten voelde soms als een sprong in het diepe, maar er zit altijd een MLC-collega bij je op opdracht en je talent coach staat altijd klaar om te helpen” vertelt Lianne. “Daarnaast kan je hetgeen wat je hebt opgestoken in de trainingen en de tips van je talent coach meteen in de praktijk brengen. Een mooie uitdaging”, zegt Jurgen.

Welke sociale activiteiten werden er georganiseerd?

Naast de persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling is er ook ruimte voor sociale activiteiten. De jaarlijkse zomer BBQ, kennisconferenties en kenniscafés zijn helaas vanwege corona afgelast. Jurgen voegt eraan toe dat het de vraag is of het kerstdiner en de wintersport nog wel doorgaan. “Vorig jaar waren deze activiteiten enorm gezellig, dus laten we hopen van wel.” In deze coronaperiode waarin iedereen thuis werkt en digitaal vergaderen de norm is, vindt Lianne het prettig dat er nog geregeld virtuele koffie momentjes worden gehouden om met elkaar in contact te blijven.

Welke opdrachten hebben jullie uitgevoerd?  

Jurgen: “Gedurende het eerste jaar heb ik me goed kunnen ontwikkelen binnen een Nederlandse grootbank”. De opdracht focuste zich op procesmanagement en met name het modelleren van processen en alles wat daar bij komt kijken. “Inmiddels ben ik meerdere keren verlengd. Een mooi compliment, en elke keer weer een flinke uitdaging. Gelukkig heb ik veel aan mijn twee MLC-collega’s Wendy en Lisa die binnen dezelfde tak ook een opdracht uitvoeren.”

Lianne: “Ik heb het eerste jaar bij meerdere opdrachtgevers gezeten. Zo heb ik de rol procesmanager mogen vervullen. Hierbij heb ik de processen, risico’s en maatregelen hierop in kaart gebracht. Daarnaast heb ik gewerkt aan het bouwen van een integraal business management systeem. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar eigenlijk komt dit neer op het geven van handvatten aan managers zodat ze beter kunnen sturen op en verbeteren van hun processen. Ik vond het leuk dat de meerdere opdrachtgevers elke keer nieuwe uitdagingen met zich meebrachten”.

Hoe hebben jullie MLC verder geholpen?

Naast het werk bij de klant, krijg je bij MLC de ruimte om bij te dragen aan de ontwikkeling van het bureau. “Zo heb ik mij ingezet voor de organisatie van webinars, het maken van communicatie-uitingen en het opzetten van social selling” zegt Jurgen. Lianne geeft aan dat zij zich bezig gehouden heeft met het transformatiemodel en geholpen heeft bij het analyseren van aanbestedingen en het ontwerpen van projectvoorstellen van MLC. “De combinatie van interne bijdrages en het werk voor de klant geven mij het idee dat ik het beste uit twee werelden tegelijkertijd meemaak. Dit geeft me extra energie en maakt mijn werk nog afwisselender”, zegt Jurgen.

Hoe ziet jullie ontwikkelpad er voor volgend jaar uit?

Na het eerste jaar bij MLC kijken Lianne en Jurgen terug op een periode waarin ontzettend veel is gebeurd. “Wij hebben beiden een brede basis weten te leggen als junior consultant en voelen ons inmiddels echte MLC’ers.” Daarnaast geven Lianne en Jurgen aan dat ze trots zijn op de kansen die ze hebben gekregen én gepakt. Binnen MLC krijg je namelijk voldoende ruimte om te werken aan je personal brand, hiermee maak je keuzes waarin je jezelf verder wil gaan ontwikkelen. Jurgen geeft aan zich voorlopig meer te gaan focussen op Risks en Controls. Lianne wil zichzelf meer ontwikkelen in de menselijke veranderkant en agile coaching. “Voor het aankomende jaar kijken we vol energie uit naar de volgende kansen die zich zullen voordoen en die MLC biedt”.

Kortom, de goede begeleiding, trainingen, leuke collega’s en uitdagende opdrachten maken dat Lianne en Jurgen het traineeship van MLC absoluut aanraden. Wil je meer weten over het traineeship of werken bij MLC? Neem dan contact op met Lianne of Jurgen.

  • Neem contact op

  • Jurgen van Wijck
  • Proces Consultant
  • Contact
  • Neem contact op

  • Lianne van der Poel
  • Proces Consultant
  • Contact

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet weergegeven op de website. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *