Het is een veelvoorkomende situatie: er moet iets veranderen aan een IT-systeem, maar niemand weet wat de impact van die wijziging is op de business, zowel upstream (maakt het bepaalde handelingen in een eerder proces overbodig?) als downstream (maakt het bepaalde handelingen een later proces onmogelijk?).

Zie daar het vak van de Business Analist: in zo kort mogelijke tijd impactanalyses maken door alle kennishouders die ook maar enigszins betrokken zijn een vragenvuur aan de schenen te leggen.

De tijd die dat kost, is duur omdat het ten koste gaat van wendbaarheid. Door proactieve analyse waarbij documentatie permanent geüpdatet wordt, voorkom je dit probleem. BPM tools als ARIS, Mavim of BlueDolphin lenen zich uitstekend voor deze documentatie, waarbij processen, IT-systemen en data-objecten moeiteloos aan elkaar gerelateerd kunnen worden in de vorm van gestructureerde data.

Als die documentatie-data ook aan System of Record data over de prestaties van de processen wordt gekoppeld, dan kunnen analisten en management samen sneller besluiten waar welke changes nodig zijn.

Kost dat minder werktijd? Nee, dat is niet gegarandeerd. Soms meer, soms minder. Maar in het tempo waarin de wereld verandert, is het voornaamste belang om wendbaar naar de organisatiedoelen toe te sturen.

Sparren over onze visie op BPM en IT? Collega’s Martijn Tolsma of Aron van Stiphout gaan er graag met je over in gesprek.

  • Neem contact op

  • Martijn Tolsma
  • Managing Partner
  • Contact
  • Neem contact op

  • Aron van Stiphout
  • Proces Consultant
  • Contact