Heb je je wel eens afgevraagd wat het effect is van het Scaled Agile Framework (SAFe)? Misschien ben je het al vaker tegengekomen op je tijdlijn: contacten die trots hun SAFe-certificering behalen. Echter, is SAFe een tijdelijke hype of heeft het blijvende waarde?

Laten we allereerst kort stilstaan bij wat SAFe precies inhoudt. Het Scaled Agile Framework is een methodologie die grote organisaties helpt om op een gestructureerde wijze agile werkwijzen op te schalen en te implementeren.

Bij één van onze klanten wordt SAFe sinds het einde van 2022 toegepast. Ondanks het feit dat de agile aanpak al lange tijd in de organisatie is ingeburgerd en helpt bij het plannen van werk, waren er uitdagingen. Spoedverzoeken en last-minute wijzigingen staken vaak de kop op tijdens sprintplanningen. Afhankelijkheden werden laat ontdekt, wat de druk opvoert om projecten snel af te ronden. Dit heeft geleid tot intens stakeholdermanagement om de hoogste prioriteiten te kunnen vaststellen.

Sinds de invoering van SAFe hebben we echter een positieve verandering gezien. Afhankelijkheden komen nu veel eerder aan het licht tijdens de PI-planning. Dit stelt de teams in staat om prioriteiten op het juiste moment te bepalen en beter in te spelen op uitdagingen. Bovendien bevordert SAFe de betrokkenheid van de hele organisatie bij het besluitvormingsproces. De planningen zijn transparanter en er is ruimte voor gezamenlijk denken.

Ben jij benieuwd hoe SAFe jouw organisatie kan veranderen? Wij staan klaar om onze inzichten te delen! Laten we in contact komen en bespreken wat SAFe voor jouw bedrijf kan betekenen.