Welkom bij de social media reeks ‘process mining vanaf 0’! In deze serie van vijf delen nemen we je mee op reis door de wereld van process mining. We leggen stap voor stap de kernconcepten ervan uit en om je te helpen begrijpen hoe process mining voor jouw organisatie van toegevoegde waarde gaat zijn. In dit deel nemen we je mee in hoe je process mining kan integreren en borgen in je organisatie.  

Het integreren van process mining in een organisatie vereist een doordachte aanpak om ervoor te zorgen dat het niet alleen als een tijdelijke oplossing wordt beschouwd, maar als een blijvend instrument voor continue verbetering en efficiëntie.  

Volwassenheid data-driven werken
Elke organisatie kampt met zijn eigen individuele uitdagingen op het gebied van datagedreven werken. Datzelfde geldt voor het gebruik van process mining. We onderkennen binnen MLC vier verschillende strategieën hierin: 

 1. Piloten: organisatie heeft geen tot weinig ervaring met process mining en wil graag toetsen of process mining voor hen van toegevoegde waarde kan zijn. Vaak wordt er gepilot op één of twee bedrijfsprocessen. 
 1. Aanbieden: organisatie heeft enige ervaring met process mining en wil de tooling graag inzetten voor incidentele procesverbeteringen.  
 1. Ondersteunen: organisatie heeft ruime ervaring met process mining en wil zijn medewerkers graag stimuleren om process mining te gebruiken voor procesoptimalisatie verspreid over de organisatie. 
 1. Omarmen: organisatie heeft uitgebreide ervaring met process mining en wil de tooling inzetten om structurele en ketenbrede procesoptimalisatie toe te passen.  

Structureel belegde rollen Process Mining
Afhankelijk van deze doelstellingen zijn de juiste mensen op de juiste plek in de organisatie benodigd. Er kunnen verschillende vormen worden aangeboden om process mining te integreren in je organisatie. Als process mining volledig nieuw is, is het verstandig om eerst via een pilot er achter te komen welke organisatieonderdelen nog verdere ontwikkeling nodig hebben. Heeft de organisatie al enige ervaring met process mining? Dan is het verstandig om process mining beschikbaar te maken en actief aan te bieden binnen de organisatie (center of enablement). Bij alle scenario’s is het zeer zinvol om collega’s op te leiden om process mining tooling zich eigen te maken. Dit is nodig om process mining structureel onderdeel te maken van de verbeterinitiatieven binnen de organisatie. MLC kan hierbij helpen door collega’s op te leiden in het uitvoeren van analyses met behulp van process mining software.   

Afsluiting
In het volgende en laatste deel vertellen we meer over de uitdagingen rondom process mining.  

Nieuwsgierig geworden? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Jelmer Koorn of Sebastiaan Kort 

 

 • Neem contact op

 • Sebastiaan Kort
 • Proces Consultant
 • Contact
 • Neem contact op

 • Jelmer Koorn
 • Proces Consultant
 • Contact