Welkom bij de social media reeks ‘process mining vanaf 0’! In deze serie van vijf delen nemen we je mee op reis door de wereld van process mining. We leggen stap voor stap de kernconcepten ervan uit en om je te helpen begrijpen hoe process mining voor jouw organisatie van toegevoegde waarde gaat zijn. Vandaag bespreken we in het laatste deel de uitdagingen rondom process mining.  

Process mining biedt organisaties waardevolle voordelen, zoals diepgaand inzicht in bedrijfsprocessen en verbetering van operationele prestaties. Het draagt bij aan feitelijke besluitvorming en optimaliseert processen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel. Er zijn echter ook uitdagingen te overwinnen bij de implementatie ervan:
 

Datakwaliteit en beschikbaarheid
Een van de grootste uitdagingen bij het integreren van process mining is het verkrijgen van toegang tot de juiste data van voldoende kwaliteit. Organisaties kunnen te maken krijgen met verspreide en ongestructureerde data, ontbrekende data of data van lage kwaliteit, wat de effectiviteit van process mining kan belemmeren.

MLC ondersteunt hierbij door gebruik te maken van een go/no-go moment op een vroeg moment in het traject. We kijken naar de beschikbare data, proberen gaten te overbruggen en controleren of de klantvraag met de beschikbare data beantwoord kan worden.  

 

Verandermanagement & weerstand
Het integreren van process mining gaat vaak gepaard met veranderingen in de manier waarop processen worden uitgevoerd. Het is belangrijk om een doordachte veranderstrategie te ontwikkelen en medewerkers actief te betrekken bij het veranderingsproces om weerstand te minimaliseren en acceptatie te vergroten. Een cultuur van openheid, transparantie en samenwerking helpen deze weerstand te overwinnen. Daarnaast geeft zo’n cultuur ruimte om een gesprek aan te gaan over potentiële zorgen over process mining, zoals bijvoorbeeld het abstractieniveau van de analyses (i.e. afdeling, team of individu). Om een goede balans te vinden tussen inzichten en een gezond werkklimaat adviseert MLC om minimaal op team niveau te analyseren.

MLC heeft ruime ervaring opgebouwd in het vertellen en implementeren van het veranderverhaal. Onze methode is niet alleen gebaseerd op technische expertise, maar ook op het begrijpen van de unieke behoeften en uitdagingen van organisaties. Hierdoor kunnen we op maat gemaakte oplossingen bieden die aansluiten bij de specifieke doelstellingen en context van onze klanten.  

 

Technische complexiteit & vaardigheden
Het implementeren en beheren van process mining tools kan technisch uitdagend zijn, vooral voor organisaties met beperkte IT-capaciteiten of verouderde systemen. Het vereist mogelijk investeringen in training en infrastructuur om ervoor te zorgen dat de tools effectief kunnen worden gebruikt. Effectieve process mining vereist kennis en vaardigheden op het gebied van data-analyse, procesmodellering en verbetermanagement. Organisaties kunnen te maken krijgen met een tekort aan interne expertise en moeten mogelijk investeren in training en ontwikkeling van medewerkers. 

MLC beschikt over een brede ervaring aan process mining projecten bij diverse klanten. We hebben partnerships met diverse aanbieders van de process mining tooling waardoor we oplossingen kunnen bieden die aansluiten bij onze klanten en hun specifieke behoeften. Indien passend bij de klantvraag, is er ook de mogelijkheid om interne collega’s op te leiden om de software te gebruiken. Zo kunnen we klanten voorzien om zelfstandig verder te gaan met process mining vraagstukken en zorgen we voor lange-termijn borging.  

Afsluiting
Dit was het laatste artikel in onze reeks over process mining. Nieuwsgierig geworden? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Jelmer Koorn of Sebastiaan Kort.

 

 

  • Neem contact op

  • Sebastiaan Kort
  • Proces Consultant
  • Contact
  • Neem contact op

  • Jelmer Koorn
  • Proces Consultant
  • Contact