Onze consultants komen regelmatig samen voor een boekbespreking. Vorige week maandag stond het boek ‘Wat voor type ben jij’ van Denise Hulst op het programma. We stelde Reanne Richter vier vragen over het boek.


boekwatvoortypebenjij1.Waarom heb je dit boek gekozen?

Ik krijg veel energie van samenwerken met mensen in de projecten die ik doe. Hoe kan je de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), een van de populairste persoonlijkheidsmodellen, in de praktijk toepassen. Het lijkt mij handig als ik door middel van MBTI een inschatting kan maken van de voorkeurswerkstijlen van mijn collega’s en opdrachtgever.

2.Waar gaat het boek over?
Het gaat over verschillen tussen mensen, hun voorkeursgedrag en de effecten daarvan op de manier van samenwerken en communiceren in de context van werk. De Myer-Briggs Type indicator geeft aan welke voorkeurswerkstijlen mensen hebben en hoe je daar op kunt inspelen om uiteindelijk elkaar beter te begrijpen en beter samen te werken. Het beschrijft de voorkeuren van iemand in vier dimensies:

• de gerichtheid op de omgeving: extraversie of introversie (=E-schaal van de Big Five),
• de wijze van waarnemen: sensing (via observatie) of intuition (intuïtitief),
• de wijze van beslissen: thinking of feeling
• de wijze van ‘werken’: judging (gestructureerd) of perceiving (spontaan en flexibel)

Je krijgt concrete handvatten aangereikt waardoor je beter begrijpt waarom ieder doet zoals hij doet.

3.Waarom is dit boek een aanrader?
Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun eigen voorkeurswerkstijl en het effect daarvan op de samenwerking met anderen. Dit boek vertelt je op een verhalende wijze hoe je je eigen voorkeurswerkstijl en die van je collega’s of opdrachtgever kunt herkennen in de manier waarop je samenwerkt. Tevens leer je hoe je een inschatting kan maken van het MBTI-type van mensen in je omgeving. Dit kan handig zijn wanneer je in een projectteam werkt aan een gemeenschappelijk doel.

4. Waarom vond jij het belangrijk om je collega’s te vertellen over dit boek?
Ik ben ervan overtuigd dat wij als MLC de MBTI goed kunnen toepassen bij onze projecten en opdrachten. Wanneer je namelijk de voorkeurswerkstijlen van je teamleden of opdrachtgever leert inschatten en hierop weet in te spelen, dan heeft dit een positief effect op de samenwerking en kunnen opdrachten of projecten efficiënter en sneller gerealiseerd worden. Alle MLC-ers die bij de boekbespreking waren, hebben de test gedaan, zodat we nu ook van elkaar weten welke voorkeursstijl we hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet weergegeven op de website. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *