Onze consultants komen regelmatig samen voor een boekbespreking. Recent stond het boek ‘Veranderen 3.0’ van Wendy Nieuwland & Maaike Nooitgedagt op het programma. We stelde Saskia Hoff vier vragen over het boek.

boek-veranderen-3-0Waarom heb je dit boek gekozen?
Dit boek heb ik gekozen omdat de titel mij nieuwsgierig maakte: wat is er volgens de auteurs nieuw aan veranderen dat het ze 3.0 noemen? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe/andere inzichten rondom verandermanagement die ik kan inzetten bij mijn opdrachten.

Waar gaat het boek over?
In de basis gaat het boek ‘Veranderen 3.0’ erover hoe je gedrag van nature kan veranderen, zodat je werkt aan duurzame verandering. Het boek behandelt zeven principes om veranderingen van binnenuit te beïnvloeden. Voordat de principes besproken worden, gaan de auteurs in op het combineren van top-down (grenzen van het speelveld bepalen) en bottom-up (het spel bepalen dat binnen de grenzen gespeeld wordt). De 7 principes zijn: gewenste uitkomst, eigenaarschap, verschillen van perspectieven, verbinden van perspectieven, dagelijkse realiteit, congruentie en geduld en volharding.

Waarom is dit boek een aanrader?
Het boek is niet alleen maar theorie: de auteurs geven voorbeelden uit hun eigen ervaringen en veel praktische oefeningen en vragen om zelf aan de slag te gaan. Hierdoor leest het boek snel en wordt je meteen uitgedaagd om na te denken over het verandertraject waar je middenin zit. Het is een boek dat je regelmatig uit de kast kan pakken. Een spiegel voor iedereen die even vast zit in een verandertraject!

De principes in het boek zijn wellicht niet allemaal “nieuw”, maar ik vond vooral de combinatie van de zeven principes verfrissend. Daarnaast zag ik een overeenkomst met agile werken, zoals weten wat je gewenste uitkomst is, eigenaarschap nemen en de combinatie van top-down en bottom-up.

Waarom vond jij het belangrijk om je collega’s te vertellen over dit boek?
Wij doen vaak opdrachten bij organisaties die midden in een verandering zitten. Iedereen houdt zich bezig met veranderen. De praktische toepassingen in het boek wilde ik graag delen met mijn collega’s. Hier kan namelijk iedereen morgen al mee aan de slag. Dat geldt vooral voor de uitsmijter, waarin de auteurs ingaan op de impact van (beeld)taal in veranderingsprocessen. Hierdoor wordt je als lezer je erg bewust van je eigen (beeld)taal gebruik.
Wil je meer weten over onze aanpak bij verandertrajecten of van gedachte wisselen over de verandering waar jouw organisatie nu in zit? Neem dan contact op met Saskia Hoff.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet weergegeven op de website. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *